• Skötselråd för avlopp

    Sköt om ditt avlopp

    Efter en relining sköter du om ditt nya avlopp precis som vanligt. Här tipsar vi om det viktigaste du bör tänka på.

    toalett
En del av spolargruppen
undvik snålspola i toalett

Undvik att snålspola

Moderna snålspolande toaletter ger en avsevärd vattenbesparing men passar bäst i moderna bostäder. Äldre byggnader med gjutjärnsavlopp kräver större vattenmängder för att bli renspolade.

spola bara ner toalettpapper

Spola endast ner avföring och toalettpapper

Toaletten är enbart till för att ta hand om dina uträttade behov. Spola aldrig ner något annat. Tops, bindor, tamponger, trosskydd, hushållspapper, servetter, pappershanddukar och snus är exempel på sånt som orsakar igentäppta avlopp och problem för reningsverken.

Använd vaskrensare

Använd vaskrensare

När du fått stopp i vasken är vaskrensaren ett utmärkt verktyg. Den kan även användas vid stopp i toaletten. Om inte klosettskålen redan är full kan du att hälla en hink vatten från så hög höjd du kan. Trycket kan få proppen att lossa.

Rengör vattenlåset regelbundet

Rengör vattenlåset

I vattenlåset samlas smuts, hår och tvålrester. Genom att regelbundet öppna och rensa vattenlåset under handfatet kan du slippa få stopp i avloppet.

Ställ en hink under handfatet och skruva loss vattenlåset och rensa bort skräpet. Använd en skruvmejsel eller pinne för att komma åt skräp inne i röret. Rengör med vanligt diskmedel, skruva tillbaka vattenlåset och se till att det sluter tätt. Släng skräpet i soptunnan.

Håll golvbrunnen ren

Håll golvbrunnen ren

Du bör rengöra ditt vattenlås ungefär var tredje månad eller oftare för att undvika dålig lukt och avrinning. Lyft bort silen och vattenlåset. Skrubba vattenlåset med en svamp som du doppar i en hink med varmt vatten och diskmedel. Ställ tillbaka vattenlåset och lägg på silen.

Häll inte matfett i vasken

Häll inte matfett i vasken

Matolja och fett stelnar och bildar fettproppar i avloppet. Avsvalnat fett skrapar du lätt ur och slänger i matavfall. Du slipper stopp i avloppet och bidrar till att ditt matfett kan återanvändas för biogasproduktion. Flytande matfett kan hällas i en PET-flaska, som sedan kastas i restavfallet.

Använd slasksil och undvik att spola ned matrester i avloppet.

Diskmaskinen ska användas på 65 grader

Diska i minst 65 grader

Ditt avlopp behöver hetvatten för att bli rent och inte bli igensatt av stelnat fett. Därför är det bra om du som har diskmaskin diskar var tredje disk i 65 grader eller mer. Anledningen är att det heta vattnet smälter ner fetterna som fastnat i avloppet. Både din diskmaskin och ditt avlopp kommer att tacka dig!

Har du frågor?

Har du frågor kring din relining är du välkommen att kontakta ditt närmsta Repipekontor.

Kontakta ditt Repipekontor
Design & Teknik: Creative Army